meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Lily Mitchell - One For The Birds

maandag 8 januari 2018

Recensie Lily Mitchell - One For The Birds

Lily Mitchell, Silvia van Gimst, Godijn Publishing, verhalenbundel

From a deal with the devil to heads in boxes and even a computer that goes on a rampage. One For The Birds is a unique collection of short stories that makes you feel a bit uneasy in the end.

Lily Mitchell is het pseudoniem van Silvia van Gimst, schrijfster, kunstenaar en fotograaf. Ze schrijft en leest veel en is daarnaast ook recensent voor Hebban. Al van jongs af aan is ze geboeid door verhalen over het bovennatuurlijke en het bizarre. Favoriete auteurs zijn onder andere Edgar Allan Poe en Stephen King en dit wetende was ik erg benieuwd naar haar verhalenbundel One For The Birds. In 2016 was deze bundel boek 5 van het Boek 10 project van Godijn Publishing en Silvia vroeg me om One For The Birds te lezen, iets dat ik met liefde heb gedaan.

One For The Birds is een bundel geworden met 20 verschillende korte verhalen. In het Engels, maar dat zal voor de meeste lezers geen probleem zijn omdat het geschreven is in gemakkelijk taalgebruik. Voor een ieder die graag eens iets in het Engels wil lezen maar het niet te moeilijk wil hebben is deze bundel dus ook erg geschikt. Alle hoofdstukken hebben een titel gekregen van één woord en zijn gesorteerd op alfabet, dat vind ik een leuk detail. De verhalen zijn divers en geschreven vanuit verschillende perspectieven, maar wel voornamelijk gericht op het bovennatuurlijke. Ondanks dit gegeven houdt de auteur het netjes binnen bepaalde grenzen, zodat de verhalen niet te ver gezocht zijn.

Net als bij elke verhalenbundel zijn er verhalen die eruit springen of die juist minder aanspreken, dat zal vooral een kwestie van smaak zijn. Het schrijven van verhalen biedt een auteur de mogelijkheid om veel verschillende ideeën kort uit te werken in een enkele verhaallijn en voor de lezer om een idee te krijgen van de potentie van de auteur. Ook in One For The Birds staan verhalen waarvan ik als lezer enthousiast word bij het idee dat het verhaal uitgewerkt zou worden tot een boek. Zoals Elle, over een man die wel op een hele bijzondere manier ex-vrouwen verzamelt of Lost, een bewerking van The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde. Mijn absolute favoriete verhaal uit de bundel is Locker, een spannend verhaal dat in maar enkele pagina’s ervoor zorgt dat je kippenvel krijgt. Het ademt een griezelige en beklemmende sfeer, er zijn vreemde dingen aan de hand maar wat precies blijft schimmig.

One For The Birds, Godijn Publishing
Het leuke aan het lezen van een verhalenbundel is dat je dit kunt doen naast het boek dat je op dat moment aan het lezen bent. Ter afwisseling is het heel erg leuk om een kort verhaal te lezen omdat je het in één keer leest en niet verhaallijnen hoeft vast te houden in je hoofd. Ik vond One For The Birds een verrassende bundel dat ik met plezier heb gelezen. Ik hoop dat er nog genoeg inspiratie zit in het hoofd van Silvia dat misschien wel zal leiden naar een roman. Ik kijk er alvast naar uit!
Lily Mitchell/Silvia van Gimst - One For The Birds
186 blz.
uitgeverij: Godijn Publishing
ISBN: 9789492115140

Geen opmerkingen:

Een reactie posten