meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Daphne Deckers - Sterrenstof

maandag 12 februari 2018

Recensie Daphne Deckers - Sterrenstof

Daphne Deckers, Sterrenstof, The House of Books, CPNB

Presentatrice en schrijfster Daphne Deckers schreef het essay Sterrenstof voor de Maand van de Spiritualiteit. Deze liep van vrijdag 12 januari tot en met zondag 11 februari 2018. Het is een initiatief van KRO-NCRV en dagblad Trouw, in samenwerking met de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek en Zin Magazine. Dit jaar was het thema “Opnieuw beginnen”.

Op zich heb ik niet zo veel met spiritualiteit, maar met het onderwerp van Daphnes boeken wel. Ik heb zelf twee kinderen, waarvan de jongste zich midden in de puberteit bevindt. In Sterrenstof stipt ze verschillende fases in het opvoeden van kinderen aan, maar ligt de nadruk op het tijdstip wanneer ze de deur uitgaan. Zo ver is het bij mij gelukkig nog niet, het boekje is niettemin een feest van herkenning.

"Als je kind gezond is heb je wel duizend wensen. Maar als je kind ziek is, nog maar één".

In vogelvlucht beschrijft Daphne de verschillende fases in het ouderschap, meestal aan de hand van anekdotes. Toch ligt de nadruk op het moment waarop haar kinderen Alec en Emma het huis uit gaan en ze gedwongen wordt om echt los te laten. Wat opvalt aan het boekje is hoe openhartig Daphne is ten aanzien van haar privéleven en dan met name wat betreft de opvoeding van haar kinderen. Niet alleen de leuke en positieve momenten, maar vooral ook die situaties waarin het niet loopt zoals had gemoeten. Hierin schuwt ze ook geen zelfspot, niemand is tenslotte perfect en moeder zijn is nu eenmaal een zware baan zonder pauzes. Opvoeden is zoals Daphne noemt "één grote werkstage". Het boekje zit vol met grappige en herkenbare quotes, die soms doen denken aan ouderwetse tegeltjeswijsheid maar die tegelijkertijd zo onweerlegbaar waar zijn. Opvoeden is loslaten.

Elk weekend, wanneer ze ’s avonds nog op de fiets uitgingen, dacht ik: niet zeggen, niet zeggen, niet zeggen! Maar vervolgens zei ik het toch: kijk je wel uit, drink je niet te veel, maak je het niet te laat”.

In eerste instantie lijkt dit essay wat slecht te passen wanneer je denkt aan spiritualiteit. Wanneer je echter bedenkt dat spiritualiteit vooral de persoonlijke innerlijke ervaring betreft past Sterrenstof er toch prima tussen en sluit het qua inhoud ook goed aan bij het thema. Daphne Deckers heeft een hele fijne manier van schrijven; vlot, herkenbaar, met humor en zelfspot, maar wel altijd met respect voor de ander. Ik vond Sterrenstof een heerlijk boekje en liet mij in ieder geval achter met het gevoel gekend te worden als moeder.


Sterrenstof,

Daphne Deckers - Sterrenstof 
63 blz.
The House of Books, CPNB
ISBN: 9789059654501

 foto Daphne: ©Yvette Kulkens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten