meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Peter van Roermund - De monsterkermis

maandag 21 mei 2018

Recensie Peter van Roermund - De monsterkermis

Summary Voor Kinderboeken las ik Monsterkermis van Peter van Roermund.
Gustaaf Glibber, Peter van Roermund, Zilverspoor, Kinderboekenrecensie

Al een poosje heb ik een eigen rubriek op het blog van Nieke Pool, maar sinds kort is er een heus (klein) team recensenten samengesteld. De officiƫle KinderBoekenRecensies hebben een mooie eigen banner en ook wij recensenten hebben ieder een gepersonaliseerd logo gekregen.

Het eerste boek dat ik hiervoor heb gelezen is De monsterkermis van Gustaaf Glibber, een pseudoniem van de auteur Peter van Roermund. Eerder schreef hij De boeken van Terra Fabula, maar voor mij een nog onbekende auteur. Het boek heeft zo'n leuke cover dat ik spontaan heel erg nieuwsgierig werd naar de inhoud.Gustaaf Glibber is het pseudoniem van Peter van Roermund en tevens de naam van een van de personages uit De monsterkermis. Eerder schreef hij onder de naam Peter DeWillis De boeken van Terra Fabula. Zijn boeken zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 12, hoewel De monsterkermis ook wel gelezen kan worden door een iets jongere doelgroep. Het boek vormt ook de start van een nieuwe serie, Griezel & Co.

Frederick von Grimwald woont samen met zijn oom, graaf en burgemeester, in een kasteel in een klein stadje in het Zwarte Woud. Vanwege zijn vreemde hobby’s zoals het uitvinden van wonderlijke dingen en het in elkaar zetten van skeletten heeft Frederick geen vrienden. Op een dag besluit Cornelius Brock, van oudsher de rivaal van oom Theobald, dat hij de burgemeester van Schreiberg wil worden. Dan wordt het saaie leventje van Frederick opeens heel interessant, want zijn oom bewaart namelijk een eeuwenoud geheim.

Zowel de titel als de cover van De monsterkermis trekt direct de aandacht en het boek, met wellicht een iets te groot lettertype, ligt lekker in de hand. Hoofdpersoon Frederick is anders en past daardoor prima binnen het thema diversiteit. Het leuke aan hem is dat hij weet dat hij niet zo is als zijn klasgenoten, maar dat dit hem helemaal niet uitmaakt. Hij is veel alleen en dit geeft hem alle ruimte om zijn fantasie de vrije loop te laten. En wanneer hij het geheim ontdekt dat verborgen ligt in het bos achter het kasteel krijgt hij meer dan hij ooit bij elkaar had kunnen fantaseren. Frederick leert hoe het voelt om ergens in te geloven en voor te strijden en ervaart eindelijk ware vriendschap, ook al is dit niet helemaal in menselijke vorm. Alle belangrijke personages zijn wonderlijk, apart en ontzettend grappig en hebben niet veel tijd nodig om door de lezer in het hart gesloten te worden.

De monsterkermis, Griezel en co, ZilverspoorDe auteur heeft een hele fijne manier van schrijven, vlot en beeldend.
De gebeurtenissen worden zodanig omschreven dat het lijkt alsof er een film wordt afgespeeld. Hoewel het geheel misschien overkomt als heel eng valt dit wel mee. Spannend is het wel en wanneer de spanning iets te ver oploopt weet de auteur dit te verzachten met een grote dosis humor. Leuk is dat de lezer achter blijft met een onbeantwoorde vraag wanneer het boek uit is en dit doet reikhalzend uitkijken naar de volgende avonturen van Griezel en Co. De monsterkermis is een prima boek voor alle kinderen (en volwassenen) die houden van een spannend boek waarbij je tegelijkertijd hardop kunt lachen.Gustaaf Glibber - De monsterkermis, Griezel en Co #1
197 blz.
uitgeverij Zilverspoor
ISBN: 9789463080880

foto@David Boscan Arraga


Het team van Kinderboeken bestaat uit: Nienke, Denise, Conny, Mieke W., Mieke S. en Ingrid.

De oorspronkelijke recensie van dit boek is te vinden op Nienke's Kinderboekenblog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten