meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Veronica Roth - The Fates Divide

maandag 7 mei 2018

Recensie Veronica Roth - The Fates Divide

Summary Ik las The Fates Divide, het vervolg op Carve The Mark van Veronica Roth.
Veronica Roth, The Fates Divide, Carve The Mark, Unieboek|Het Spectrum

Inwijding, het eerste boek in de Divergent trilogie verscheen in 2012, gevolgd door Opstand in 2012 en Samensmelting in 2014. Velen hebben de serie gelezen (ik) en konden niet wachten op een nieuw boek van de hand van Veronica Roth (ik). Dat boek kwam er pas vorig jaar en Carve The Mark werd ontvangen met gemengde gevoelens. Ook door mij; enerzijds vond ik het een prima boek, anderzijds riep het niet dezelfde sterke emoties op als de Divergent boeken. Toch was ik heel blij dat ik dankzij uitgeverij Unieboek|Het Spectrum deel twee al snel na publicatie mocht lezen. The Fates Divide is beter dan het eerste deel en maakt de duologie helemaal af. Bovendien vind ik het enorm pleiten voor een auteur wanneer niet eindeloos wordt doorgegaan op een succesformule.


The Fates Divide is het vervolg op Carve The Mark van Divergent auteur Veronica Roth, en tevens het slot. Ik las Carve The Mark in februari 2017, ruim een jaar geleden dus. Aangezien het tweede boek eigenlijk direct aansluit op het eerste moest ik er even inkomen. De auteur benoemt af en toe wel belangrijke gebeurtenissen, maar ik moest diep graven om met name de slotontwikkelingen uit het eerste deel terug te halen. Al na het eerste hoofdstuk moest ik mezelf herpakken, aangezien één van de belangrijkste spelers al meteen van het bord gegooid wordt en een andere opstaat.
Akos en Cyra verschuilen zich op de donkere planeet Ogra, terwijl Akos’ zus Cisi vertrekt naar het Raadsschip met kanselier Isae Benesit. Terwijl Akos en Cyra nog steeds proberen te leven met hun Lotsbestemming verklaart Isae de oorlog aan de Shotet die nu aangevoerd worden door de doodgewaande vader van Cyra, Lazmet Noavek. Er is maar één effectieve manier om de oorlog snel te beëindigen en dat is het uitschakelen van Lazmet, maar hij heeft een stroomgave en een bijbehorend karakter dat hem in staat stelt al zijn vijanden te vernietigen. Waar eerst hun Lot hen aan elkaar verbond, drijft het Akos en Cyra nu uit elkaar. Ze zetten zichzelf en elkaar op het spel om de hele Melkweg bij elkaar te houden.

The Fates Divide heeft voor een deel dezelfde opzet als het eerste boek met vertelperspectieven vanuit Cyra en Akos, waar nu die van Cisi en Eijeh aan zijn toegevoegd. Het blijft bijzonder dat alle perspectieven vanuit de ik-persoon zijn geschreven, behalve die van Akos. Net als in Carve The Mark bleef ik moeite houden met het derde persoonsperspectief van Akos. Ik vond het echt iedere keer weer wennen om over te schakelen naar zijn verhaallijn, hoe boeiend die ook was. Wellicht dat ik me daardoor ook beter kon inleven in Cyra, die grote ontwikkelingen doormaakt in de boeken. Ze durft zich eindelijk te laten zien en ze is verre van perfect, maar het kan haar gewoon niks meer schelen. Cyra is stoer en dapper, maar ook ongeduldig en kortaangebonden. Een tegenstrijdig, ingewikkeld personage, en daardoor wat mij betreft dus perfect. De verhaallijnen van Cisi en Eijeh geven de lezer een bredere kijk op de gebeurtenissen en laten zien hoe bijvoorbeeld een oorlog op één planeet impact kan hebben op de machtsverhoudingen in het hele sterrenstelsel.

"Het heelal was geen begrensde ruimte, maar dat wilde niet zeggen dat het leeg was. Asteroïden, sterren, planeten, de stroomvloed, ruimteschroot, schepen, maanbrokken, onontdekte werelden: dit was een plek van eindeloze mogelijkheden en onvoorstelbare vrijheid. Het was niet niets, het was álles".

Alles wat je dacht te weten over de personages kun je overboord zetten; midden in het boek wordt van alles op zijn kop gezet en word je als lezer gedwongen verschillende gebeurtenissen in een ander licht te gaan zien. De orakels bepalen aan welke families zij de Lotsbestemmingen bekend maken, waarmee de auteur de vraag opwerpt hoe zinvol het is om een deel van je toekomst te weten. Er zijn nogal wat personages in beide boeken die hun leven teveel laten bepalen door het Lot en daarbij (te) ver gaan in hun pogingen het te ontlopen.

Wat Carve The Mark niet helemaal lukte deed The Fates Divide wel, ik werd helemaal in het verhaal gezogen. Het verhaal bleef me boeien van de eerste tot de laatste bladzijde en met pijn in mijn hart moest ik afscheid nemen van deze boeiende planetaire wereld. Wanneer ik ooit wat tijd over heb, lees ik ze opnieuw en achter elkaar. The Fates Divide overstijgt het eerste deel, zet alles op zijn kop, geeft antwoorden op vragen opgeworpen in Carve The Mark en leest gewoon fantastisch. Ik was en blijf fan van de schrijfstijl van Veronica Roth.



Veronica Roth - The Fates Divide, Carve The Mark #2
368 blz.
uitgeverij Unieboek|Het Spectrum, Best of YA
ISBN: 9789000354245

Geen opmerkingen:

Een reactie posten