meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Petra Doom - Overstekers: Een kracht ontwaakt

maandag 30 juli 2018

Recensie Petra Doom - Overstekers: Een kracht ontwaakt

Summary Ik las Overstekers, een kracht ontwaakt als gastrecensie voor Passie voor boeken.
Petra Doom, Lannoo, Overstekers

Een poosje terug alweer raakten Wendy en ik aan de praat over onze eigen blogs en de boeken die we daarop bespreken. Niet alles wat wordt aangeboden of opgestuurd is passend bij je, dus kwamen we op het idee om in zo'n geval elkaar af en toe in te schakelen. Overstekers, een kracht ontwaakt was zo'n boek waarvan Wendy dacht dat het niet helemaal haar genre was. Ik houd wel van Fantasy (liefst YA, maar zo nu en dan ook de volwassen versie), dus ik bood aan om het boek te lezen. Wendy heeft inmiddels mijn recensie op haar blog gezet, als gastrecensie. Leuk om te doen en ik kijk ernaar uit wanneer Wendy een keer zal gastbloggen bij mij.

Petra Doom werd geboren in Brugge, maar is na haar studie kunst- en cultuurwetenschappen in de buurt van Gent blijven hangen. Naast het schrijven geeft ze workshops over de symbolen in mythologische verhalen en sprookjes en wat ze in onze tijd nog betekenen. Schrijven vormt voor haar een vanzelfsprekend vervolg op lezen. Een kracht ontwaakt is Doom’s debuut en het eerste deel in de Overstekers serie en inmiddels opgevolgd door De schaduw van de sha.

Petra Doom, Overstekers, Koen Broos
Mirabel Porte runt samen met haar vrienden Terya en Erig een fruitbedrijfje in Westpoort. Ze zijn Overstekers, vanuit de wereld Aeterna overgestoken naar de onze. Mirabel is van koninklijken bloede, maar heeft dit achter zich gelaten en werkt af en toe als bemiddelaar voor mede Aeternanen die in de problemen zijn gekomen. Wanneer haar bemiddeling wordt gevraagd bij het oplossen van een moord brengt dit Mirabel in een moeilijke positie. Ze wil graag helpen voordat er nog meer slachtoffers vallen, maar tegelijkertijd wordt ze geconfronteerd met zichzelf en haar verleden.Overstekers wonen op aarde tussen de gewone mensen, hoewel ze zelf veelal magische wezens zijn. Elk wezen heeft zo zijn eigen eigenaardigheden en karaktereigenschappen die het soms lastig maken om onopvallend op te gaan tussen mensen. Dit levert af en toe grappige situaties op en deze op verschillende mythologie├źn gebaseerde wezens geven het verhaal het fantasy tintje. Over Aeterna zelf en waarom bijvoorbeeld zoveel bewoners de oversteek hebben gemaakt naar onze wereld blijft onduidelijk. Mirabel heeft nogal wat emotionele bagage meegenomen en langzaam wordt onthuld wat er is gebeurd in haar eigen wereld. Daarmee is Mirabel als personage ook het beste uitgewerkt, over haar vrienden komt de lezer niet veel achtergrond te weten en zij blijven enigszins vlak.

Een kracht ontwaakt lijkt een combinatie te zijn tussen een thriller en fantasy, maar dit is niet helemaal uit de verf gekomen. Daarvoor ontbreken te veel elementen uit het thrillergenre. De proloog geeft al weg wie verantwoordelijk is voor de misdaden en er is weinig tot geen spanningsopbouw, met name in de eerste helft kabbelt het verhaal voort. In het tweede deel neemt de spanning iets toe als ook het tempo, maar echte plottwists zal de lezer niet aantreffen. Het einde van het boek is zeker verrassend, maar heeft meer met het fantasy gehalte te maken en maakt beslist nieuwsgierig naar het tweede boek in de serie. Hopelijk werkt de auteur deze onthullingen verder uit en besteedt zij nog meer aandacht aan Aeterna, zodat zowel Mirabel als de wereldopbouw meer diepgang krijgen.

Ondanks de trage start heb ik zeker genoten van Een kracht ontwaakt. Het idee van mythologische wezens met bijzondere magische krachten die zich onder ons bevinden is origineel gevonden en Mirabel is een prettige hoofdpersoon om over te lezen. Petra Doom heeft een fijne manier van schrijven en bezit voldoende creativiteit en fantasie om van Overstekers een interessante serie te maken.

Petra Doom, LannooPetra Doom - Een kracht ontwaakt, Overstekers #1
320 blz.
Uitgeverij Lannoo
ISBN: 9789401446280

foto auteur ©Koen Broos 
afbeeldingen: website auteur

1 opmerking:

  1. Leuk om een keer een recensie van een fantasy-boek op je blogspot te lezen. Je maakt me altijd weer enthousiast voor een boek.

    BeantwoordenVerwijderen