meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie Anna Day - Fandom

maandag 5 november 2018

Recensie Anna Day - Fandom

Summary Ik las een boek dat al een tijdje op mijn lijstje stond, maar wat vond ik er dan van?


Anna Day
Fandom (The Fandom)

443 blz.
uitgeverij Luitingh Sijthoff
ISBN: 9789024578382

vertaling: Tineke Funhof
2018

"Bij transdimensionale kwantumresonantie komen veel paradoxen kijken- de kip of het ei".“Want alleen een daad van ware liefde en ware zelfopoffering kan de canon voltooien. Dit is altijd een liefdesverhaal geweest, Violet. (…) Die twee begrippen blijven de kern vormen van elk groots verhaal”. 

Welke keuzes zou jij maken wanneer je terecht zou komen in de dystopische wereld van je favoriete boek? Wat als jij opeens de heldin zou zijn, zou je dezelfde keuzes maken? Belangrijker nog: zou je je eigen keuzes kunnen maken of zou je gedwongen worden om de loop van het oorspronkelijke verhaal te blijven volgen?

Violet is een enorme fan van De galgendans geschreven door de inmiddels overleden auteur Sally King. Verkleed als Rose, de heldin van het verhaal, gaat ze met haar vriendinnen Alice en Katie en haar broertje Nate naar Comic Con. Ze zullen daar hun helden ontmoeten, namelijk de acteurs die de hoofdrollen spelen in de gelijknamige film. Na een bizar ongeluk ontdekken Violet en haar vrienden, geen idee hoe, dat ze terecht zijn gekomen in de wereld van The Gallows Dance. Om terug te kunnen keren naar hun eigen wereld zullen ze het script zo goed mogelijk moeten volgen, zodat het verhaal zich kan voltooien. Helaas gaat bijna niets zoals het zou moeten en komt hun overleven op het spel te staan.

De Britse Anna Day won een verhalenwedstrijd met het verhaal dat is gebaseerd op een idee van Angela McCann. Sweek organiseerde vervolgens ook in Nederland een schrijfwedstrijd en de eerste hoofdstukken van Fandom waren te lezen op dit platform. Op de Nederlandse cover van het boek staat de misleidende tekst dat Fandom een opwindende leeservaring is over de wereld van cosplay. Cosplay speelt nauwelijks een rol in het verhaal en hoewel fanfiction uiteindelijk een belangrijke bijdrage aan de plot levert, speelt ook dit in het verhaal zelf geen rol van betekenis. De auteur laat Violet in het eerste hoofdstuk een spreekbeurt geven over het boek, zodat de lezer vanaf het begin het verhaal kent van de canon, het oorspronkelijke verhaal.

Fandom, Luitingh SijthoffViolet en haar vriendinnen zijn als het ware de echte personages die tussen de fictieve personages uit het verhaal terecht komen. De plotlijn van het boek moet voltooid worden om eruit te kunnen ontsnappen en het leeuwendeel daarvan rust op de schouders van antiheldin Violet. Net als met tijdreizen veroorzaakt elke afwijking van het oorspronkelijke script een verandering in de gebeurtenissen die later staan te gebeuren. Naarmate ze verder verwikkeld raakt in de plot ontdekt Violet dat ze Rose niet is en dat ze het steeds moeilijker vindt om haar rol te vervullen en daar is ze niet de enige in.

De grote vraag is natuurlijk waarom Violet en haar vrienden in het boek zijn gekatapulteerd en welk belang de lezer er aan moet hechten dat ze daar zijn. Het leuke van Fandom is dat het antwoord op deze vragen ook echt een wezenlijk onderdeel uitmaken van de plot. Op een bepaald moment lijkt de afloop te voorspellen, maar dan heeft de auteur toch echt nog een paar verrassingen in petto. Ik was hier erg blij mee, want de worldbuilding zoals neergezet in het fictieve boek De galgendans kon mij niet echt erg boeien en de meeste personages ook niet. Wat Fandom wel doet is een einde maken aan de fantasie om een heldenrol te willen vervullen in je favoriete boek,want dat is dus echt geen kattenpis.

Fandom is geen boek over fanfictie of cosplay, wel is het een origineel gevonden verhaal met een plot dat leuk in elkaar is gezet. Het venijn zit in de staart, want naast een zekere mate van voorspelbaarheid bewaart Anna Day haar belangrijkste plotwendingen voor het allerlaatst.

foto auteur©Philip HuntonGeen opmerkingen:

Een reactie posten