meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie: De zilverweg - Stina Jackson

maandag 13 januari 2020

Recensie: De zilverweg - Stina Jackson

De zilverweg, De Geus

Stina Jackson

De zilverweg
(Silvervägen) 

349 blz.
ISBN: 9789044542028
2019 © De Geus
vertaling: Marika Otte

“De bedoeling van het leven was om te observeren en het spel mee te spelen”Drie jaar geleden verdween Lina, de toen 17-jarige dochter van Lennart (Lelle) Gustafsson. Lelle had haar afgezet bij het busstation aan de Zilverweg voor haar eerste werkdag, maar daar is Lina nooit aangekomen. Sinds die dag zoekt de door schuldgevoel voortgedreven vader op de weg naar zijn dochter. De weg kronkelt zich kilometers lang door Norrland, een afgelegen en dunbevolkt gebied in Noord-Scandinavië. Lelle zoekt alleen in de zomerperiode, wanneer het door de middernachtzon niet donker wordt buiten en het vakantie is op de school waar hij werkt. In dezelfde periode trekt een vrouw met haar tienerdochter Meja in bij de plaatselijke dorpsgek. Meja valt als een blok voor de charmes van Carl-Johan die met zijn ouders en broers zich voorbereiden op het einde der tijden op hun afgelegen boerderij. Gedreven door een moeilijke thuissituatie neemt Meja een beslissing die verregaande gevolgen heeft.

“De eenzaamheid breidde zich uit en vrat de randen van de oergronden aan, verspreidde zich als een ziekte onder degenen die achterbleven terwijl de rest vertrok. En nu was hij een van hen, een van de eenzamen”.

De zilverweg is het thrillerdebuut van de Zweedse Stina Jackson en won direct meerdere awards in haar thuisland. In 2006 emigreerde de auteur naar de Verenigde Staten, maar het boek speelt zich af in haar geboorteplaats. De Riksväg 95 is ongeveer 335
De zilverweg, uitgeverij de Geus
kilometer lang, wordt in de volksmond Silvervägen genoemd en vormt het hart van het verhaal. Jackson slaagt er heel goed in om de sfeer van het desolate landschap over te brengen op de lezer. Zonder hiervoor (te) lange beschrijvingen nodig te hebben spelen de omgeving en het jaargetijde een grote rol van betekenis. Samen met de eenzaamheid van zowel Lelle als Meja wordt er veel emotie overgebracht. Beide hoofdpersonen worden goed neergezet met genoeg diepgang om hun vaak onbegrijpelijke gedrag te kunnen plaatsen. De schrijfstijl van de auteur is ingetogen, met mooie zinnen en beeldspraak.

Er is geen sprake van nagelbijtende spanning, wel weet de auteur een beklemmende sfeer neer te zetten waardoor je als lezer al heel snel aanvoelt dat er uiteindelijk iets zal barsten. De plot is niet heel erg ingewikkeld, maar deze wordt wel heel mooi laagje voor laagje opgebouwd. Het verhaal wordt dan ook meer voortgedreven door de personages dan door de plot. Een totale verrassing is de ontknoping dan ook niet, het kon tenslotte ook niet veel verschillende kanten op. Toch lukt het de auteur wel om de lezer heen en weer te laten slingeren tussen hoop en vrees, uiteindelijk wordt het verhaal op een geloofwaardige manier afgesloten.

De zilverweg is een mooi geschreven, aangrijpend boek met heftige thema’s, realistische personages en enorm veel sfeer.

foto auteur © Stefan Tell 

De zilverweg mocht ik lezen voor de leesclub bij ThrillZone.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten