meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Recensie: Malorie - Josh Malerman

dinsdag 22 december 2020

Recensie: Malorie - Josh Malerman

Summary Nog steeds origineel, grimmig, als ook ontroerend.

 

Recensie van Malorie van Josh Malerman voor de leesclub van Thrillzone

Josh Malerman

Malorie


ISBN 9789400513013
307 blz.
2020 © AW Bruna uitgevers


'Hoe donker kan je persoonlijke duisternis worden?'







Josh Malerman is naast auteur de zanger en songwriter van de rockband The High Strung. Tijdens het touren met de band schreef hij maar liefst veertien romans, maar debuteerde uiteindelijk met De kooi in 2014. In 2018 werd het boek door Netflix verfilmd als Bird Box met Sandra Bullock in de hoofdrol. De eerste zeven dagen na het uitbrengen van de film werd deze door 45 miljoen mensen bekeken, een record voor een Netflix Original. Malorie is het vervolg op De kooi en waarom dit boek er zes jaar later alsnog is gekomen vertelt de auteur in zijn nawoord. 

Verhaal


Twaalf jaar na de gebeurtenissen in De kooi wordt de aarde nog steeds bevolkt door wezens die de mens niet kan aanschouwen zonder direct zijn verstand te verliezen. Hoe ze eruitzien of waar ze vandaan zijn gekomen weet niemand. Na een gevaarlijke en moedige tocht over de rivier vindt hoofdpersoon Malorie uiteindelijk met haar twee kinderen een veilige haven in een blindeninstituut. Aan het begin van dit tweede boek breekt echter ook daar de chaos uit en wordt Malorie gedwongen om weer op reis te gaan. Ze woont inmiddels alweer tien jaar in kamp Yadin en haar kinderen Tom en Olympia zijn pubers. Hun wereld wordt nog steeds bepaald door de blinddoek en de wetten van hun moeder. Wanneer Malorie echter nieuws oppikt dat bepaalde mensen uit haar verleden wellicht nog in leven zijn komt ze voor een beslissing te staan die hun levens voor altijd zal kunnen veranderen. 

Suggestie


Ik was erg benieuwd naar dit vervolg op De kooi, omdat dit boek eigenlijk gewoon op zichzelf stond. Aangezien de auteur geen verklaring geeft voor de post-apocalyptische toestand waarin de wereld terecht is gekomen, biedt dit op zich wel ruimte voor een vervolg. Wie echter hoopt (zoals ik) dat de auteur alsnog een verklaring gaat geven komt bedrogen uit. Ook Malorie is weer suggestief geschreven en laat het aan de lezer zelf om te speculeren over waar de wezens voor staan. Het einde is wederom afgerond, maar ik kan me voorstellen dat er nog meer verhalen te vinden zijn in deze door de auteur geschapen wereld. 

Centraal staan de personages in het boek. Malorie is onbuigzaam, wreed en schijnbaar liefdeloos, maar alles wat ze doet is gericht op overleven en het beschermen van haar kinderen. En dat heeft ze al veel langer volgehouden dan de meeste andere overlevers. Haar kinderen zijn echter geboren in deze blinde wereld en zij willen leven, niet alleen maar overleven. Vooral Tom voelt sterk de behoefte zich los te maken van zijn moeder. Terwijl Malorie het leven laat regeren door de blinddoek knutselt Tom achter haar rug om uitvindingen in elkaar die de blinddoek moeten vervangen. 

'Alles wat men over haar beweert is waar. Paranoïde. Overbezorgd. Een helikoptermoeder. En al die tijd dacht ze dat ze geen alternatief had. Dat ze zich hier wel zo moest gedragen'. 

Origineel


Lange tijd weet je als lezer niet helemaal waar het verhaal heen gaat. Ook de intens onderhuidse spanning uit De kooi is er niet helemaal. Naar het einde toe, wanneer een personage uit het verleden opduikt, neemt de spanning toch toe. De plot is niet erg ingewikkeld en valt helemaal binnen één verhaallijn zonder zijpaden in te slaan. De ontknoping verloopt wat snel, maar is tegelijkertijd verrassend, logisch en ontroerend. Josh Malerman heeft een fijne schrijfstijl, niet te moeilijk en met oog voor zijn hoofdpersonen. Zijn plot blijft origineel en ook in Malorie zitten een paar mooie wendingen verstopt. Het boek heeft me zeer zeker aan de bladzijden gekluisterd gehouden en ik ben benieuwd wat er nog meer uit de pen zal verschijnen van deze auteur. 



Malorie is een interessant vervolg op De kooi waarin de auteur een spannend en suggestief verhaal vertelt, waarbij de lezer aangezet wordt na te denken over de kwaliteit van ons bestaan. Origineel, grimmig én aangrijpend.



foto  © website auteur

Met dank aan AW Bruna uitgevers en Thrillzone voor het kunnen meelezen in de leesclub.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten