meta content='De boekenfabriek: Mijn persoonlijke website met recensies en overzichten van spannende en fantasievolle boeken voor jeugd, YA en volwassenen' name='description'/ meta content='recensies, boeken, boekenrecensies' name='keywords'/ meta content='Anneke van Ieperen' name='Author'/> meta content='boekenfabriek@gmail.com' name='Email'/ meta content='all' name='robots'/ meta content='Netherlands' name='country'/ De boekenfabriek: Blogtour recensie Nooit Gedacht - Latoya Morris

maandag 6 december 2021

Blogtour recensie Nooit Gedacht - Latoya Morris

Summary Gemengde gevoelens na het lezen van Nooit Gedacht.

 

Latoya Morris

Nooit Gedacht

300 blz.
ISBN: 9789464208542
2021 © Hamley Books
16/11/2021


'Over een land waar magie nog leefde, waar feeënstof je kon laten vliegen en waar kinderen altijd kinderen bleven'.

"Het enige bewijsmateriaal en aanknopingspunt dat ze hadden, was dit dagboek. Een dagboek dat al generaties lang in het bezit van haar familie was en dat was uitgegroeid tot een verhaal dat wereldwijd bekend en geliefd was'. 


De toekomst

In de 24e eeuw zijn ruimtereizen aan de orde van de dag. Zo'n beetje alle planeten zijn inmiddels in kaart gebracht en er wordt volop handel gedreven. Piloten Eavan en Chris komen van de Aarde en zijn met hun ruimteschip op zoek naar een onbekende planeet. Om precies te zijn, de planeet waar Eavan's voorouder Wendy mee naartoe genomen zou zijn door een jongen die kon vliegen. Chris denkt er het zijne van, maar Eavan is ervan overtuigd dat elk woord in het oude dagboek van Wendy echt gebeurd is. Wanneer hun ruimteschip door een meteorietenstorm wordt overvallen en vervolgens neerstort weet Eavan zeker dat ze eindelijk heeft gevonden waar ze al zolang naar op zoek is. Helaas blijkt de werkelijkheid een stuk minder idyllisch te zijn dan ze had verwacht.


Nooit Gedacht is de derde YA Fantasy roman van Latoya Morris. Haar schrijfcarrière begon in 2009 toen ze een schrijfwedstrijd won met een verhaal dat zou uitgroeien tot haar Yougian serie. In 2020 maakte ze haar debuut bij Hamley Books met Gebroken adem, een jaar later gevolgd door Daigho. Ook Nooit Gedacht is weer een echte ‘Hamley’ met de inmiddels bekende zorg en aandacht voor de vormgeving. Een prachtige cover, stevige bladzijden en mooi binnenwerk is dan ook wat als eerste opvalt aan het boek.Peter Pan


Het is meteen duidelijk dat dit verhaal is gebaseerd op het beroemde verhaal van Peter Pan. Het is niet zozeer een hervertelling als wel een modern vervolg op het originele verhaal. Elke lezer die bekend is met Peter Pan en Nooitgedachtland zal veel kleine verwijzingen vinden in de tekst. Samen met Eavan en Chris valt de lezer direct midden in de actie wanneer hun schip neerstort op een onbekende planeet. Na een vliegende start valt het verhaal een beetje stil. Er worden wel wat lijntjes opgezet die nieuwsgierig maken, maar het duurt zeker tot over de helft van het boek voordat er spanning in het verhaal komt. Het tempo wordt in het laatste gedeelte alsnog opgevoerd waar de lezer ook getrakteerd wordt op meerdere plotwendingen. De gebeurtenissen tijdens het einde en de epiloog laten zich voorspellen, maar vormen niettemin een mooie afsluiter. 


Andere verwachtingen


Ik las niet eerder een YA-roman van deze auteur, wel haar jeugdboek Geestenvanger. Een van de plussen van dit boek was de schrijfstijl, beeldend en met eenvoudig gewoon taalgebruik. De manier van schrijven is zeker anders in Nooit Gedacht, meer gericht op een oudere doelgroep en dat is merkbaar. Niet altijd vond ik de gedragingen of uitspraken van de hoofdpersonen even realistisch, waardoor het soms lastig was me in hen in te leven. De combinatie van een eeuwenoude planeet waar de tijd soort van stil heeft gestaan en de ultramoderne technologie die wordt meegebracht door Eavan en Chris is erg origineel uitgewerkt. Het oorspronkelijke verhaal van Peter Pan berust op een enorme portie magie en ook dit aspect speelt een belangrijke rol in het boek. Aan fantasie en originaliteit ontbreekt het de auteur niet en daarom vind ik het jammer dat de focus van het verhaal vooral op de romantiek is komen te liggen. Ik had van te voren toch een hele andere verwachting van de verhaallijn in dit boek.

Latoya Morris schreef met Nooit Gedacht een interessant en origineel vervolg op het bekende verhaal van Peter Pan, maar het verhaal kon mij toch niet helemaal overtuigen.

Mijn recensie maakt deel uit van de blogtour rond het boek, georganiseerd door uitgeverij Hamley Books.
foto auteur © website Hamley Books
Geen opmerkingen:

Een reactie posten